mix questions

Q1. A man rows upstream 16 km and downstream 27 km talking 5 hours each time. What is the velocity of

current?

      (a) 2 km/hr

      (b) 2.1 km/hr

      (c) 1.1 km/hr

     (d) 1.4 km/h

     (e) None of these

      Q2. A boat moves downstream at the rate of one km in 7(1/2) minutes and upstream at the rate of 5 km an

hour.   What is the velocity of current?

(a) 1.3 km/hr

(b) 1.2 km/hr

(c) 1.6 km/hr

(d) 1.5 km/hr

(e) None of these

Q3. A dealer allowed a discount of 25% on the marked price of Rs. 12000 on an article and incurred a loss of

10%. What discount should he allow on the marked price so that he gains Rs. 440 on the article?
(a) 11%

(b) 13%

(c) 19%

(d) 15%

(e) None of these

Q4. The distance between two points is 36 km. A boat rows in still water at 6 kmph. It takes 8 hours less to cover

this distance in downstream in comparison to that in upstream. The rate of stream is–

(a) 3 kmph

(b) 2 kmph

(c) 2.5 kmph

(d) 4 kmph

(e) None of these

Q5. In how many different ways can the letters of the word ‘MIRACLE’ be arranged?
(a) 720

(b) 5040

(c) 2520

(d) 40320

(e) None of these

Q6. In how many different ways a group of 4 men and 4 women be formed out of 7 men and 8 women?
(a) 2450

(b) 105

(c) 1170

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Q7. A boat takes 6 hours to travel from place M to N downstream and back from N to M upstream. If the speed

of the boat in still water is 4 km./hr., what is the distance between the two places?
(a) 8 kms.

(b) 12 kms.

(c) 6 kms.

(d) Data inadequate

(e) None of these

Q8. 4201 ÷ 59.998 × 29.88 = ? × 21.145

(a) 90

(b) 80

(c) 85

(d) 100

(e) 95

Q9. 959.98 × 780.01 ÷ 23.99 = ?

(a) 30200

(b) 30800

(c) 31200

(d) 21200

(e) 30600

Q10. A man bought a mobile and a laptop for Rs. 78000. He sold the mobile at a gain of 25% and the laptop at a

loss of 15%, thereby gaining 5% overall. Find the cost price of mobile.

(a) Rs. 39000

(b) Rs. 34000

(c) Rs. 30000

(d) Rs. 38000

(e) Rs. 32000

Q11. In a regular week, there are 6 working days and for each day the working hours are 8. A man gets Rs. 40

per hour for regular work and Rs. 45 per hour for overtime. If he earns Rs. 10,500 in 5 weeks, then how many

hours does he work for?

(a) 220

(b) 240

(c) 260

(d) 210

(e) 280

Q12. A class has an equal number of boys and girls. Ten girls left the class to practice for music, leaving thrice

as many boys as girls in the classroom. What was the total number of girls and boys present initially in the

classroom?

(a) 50

(b) 40

(c) 35

(d) 30

(e) 38

Directions (13-16): For the two given equations I and II.

Give answer:

(a) If p is greater than q.

(b) If p is smaller than q.

(c) If p is equal to q.

(d) If p is either equal to or greater than q.

(e) If p is either equal to or smaller than q.

Q13.

  1. 6p2+5p+1=0
  2. 20q2+9q=-1

Q14.

  1. 3p2+2p-1=0
  2. 2q2+7q+6=0

Q15.

  1. 3p2+15p=-18
  2. q2+7q+12=0

Q16.

  1. p=√4/√9
  2. 9q2-12q+4=0

 

ANSWERS
1. C

  1. D
  2. B
  3. A
  4. B
  5. A

7.D

8.D

  1. C
  2. A
  3. C
  4. D

13.B

14.A

15.D

16.C