new pattern syllogism

NEW PATTERN BASED SYLLOGISM QUESTIONS FOR BANK PO EXAMS

1.Conclusions:

some reds being blue is a possibility.

Some yellows are reds.

Statements:

Statements – 1:All Reds are Yellows. All reds are blacks. No red is a blue.

Statements – 2: All Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No black is a blue.

Statements – 3: Some Reds are Yellows. Some reds are blacks. No red is a blue.

Statements – 4: Some Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No red is a blue.

Statements – 5: All Reds are Yellows. Some reds are blacks. No black is a blue.

A.Only Statements I

B.Both Statements II and IV

C.Only Statements III

D.Both Statements III and V

E.Only Statements V

Directions (2-3): Each of the following questions consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option that indicates a combination where the third statement can be logically deduced from the first two statements and that option will be your answer.
Q2.
i. All black is mail.
ii. Some black is pink.
iii. Some pink is black.
iv.All black is clean.
v. Some clean is mail.
vi. Some mail is pink.
(a)[i,v,iv]
(b)[vi,v,iii]
(c)[i,ii,vi]
(d)[ii,iv,v]
(e)None is correct
Q3.
i.No bird is car.
ii.Some bus is bird.
iii.No bird is curd.
iv. All bird is bus.
v. Some curd is tree.
vi. No bus is car.
(a)[ii,iii,vi]
(b)[vi,i,ii]
(c)[v,iii,i]
(d) [iv,vi,i]
(e)None is correct
Directions (4-5): In each question, a set of six statements is given, followed by five answer choices. Each of the answer choices has a combination of three statements from the given set of six statements. You are required to identify the answer choice in which the statements are logically related.
Q4. Statements:
I.Some double is bus.
II. No double is train.
III. Some train is cheese.
IV. No cheese is copy.
V. All train is car.
VI. No bus is train.
(a)I,VI,IV
(b)III,IV,I
(c)I,VI,V
(d)II,VI,IV
(e) None of these.
Q5. Statements:
I. Some police is saint.
II. No saint is toy.
III. Some toy is red.
IV. All red is saint.
V. No saint is black.
VI. All car is toy.
(a) I,V,III
(b) I,II,VI
(c) III,VI,I
(d)V,I,VI
(e) None of these.

Q6.Conclusions:

All waters are juices.

Some juices are not liquids

Statements:

Statements – 1: Some waters are milks. Some milks are juice.No liquid is milk

Statements – 2: All juices are milks. Some milks are waters. No liquid is milk

Statements – 3: All waters are milks. Some milks are juice. Some liquids are juice

Statements – 4: All waters are milks. All milks are juice. No liquid is   milk

Statements – 5: All waters are milks. All milks are juice. Some liquids are juice

A.Only Statements – 1 and 2

B.Only Statements – 3

C.Only Statements – 4 and 5

D.Only Statements – 4

E.Only Statements – 5

7.Conclusions:

No tree is a flower

Some plants are flowers.

Statements:

Statements – 1: No tree is root. No root is a flower. Some flowers are plants.

Statements – 2: All trees are roots. All roots are flower. No flower is   plant.

Statements – 3: All trees are roots. No root is a flower. Some flowers are plants.

Statements – 4: All trees are roots. No root is a flower. No flower is   plant.

Statements – 5: All trees are roots. All roots are flower. Some flowers are   plants.

A.Only Statements – 1

B.Only Statements – 2 and 3

C.Only Statements – 3

D.Only Statements – 4 and 5

E.Only Statements –

Direction (8-10): Each option contains some statements. Determine from which statements the given two conclusions follow.

8.Conclusions:
I. Some Abraham are Virat.
II. Some Gayle are not Kohli.
Statements:
A) Some kohli is gayle. No gayle is virat. Some virat are Abraham.
B) No kohli is virat. Some virat is gayle. Some gayle is Abraham.
C) Some Abraham are gayle. All gayle is virat. No virat is kohli.
D) All Abraham is gayle. No gayle is virat. All virat is kohli.
E) None is correct

9.Conclusions:
I. No kite is sky
II. Some thread are fly
Statements:
A) No fly is sky. Some kite is fly. All sky is thread.
B) All kite is sky. No fly is sky. All fly is thread.
C) All sky is fly. All kite is thread. No fly is kite.
D) All kite is fly. Some thread is kite. No fly is sky.
E) None is correct

10.Conclusions:
I. Some bulk are book
II. No cook is auto
Statements:
A) Some bulk is auto. Some auto is book. No book is cook.
B) All cook is book. All auto is bulk. No book is auto.
C) Some bulk is cook. All cook is book. No book is auto.
D) All book is cook. No bulk is cook. All bulk is auto
E) None is correct

Direction (11-12): In which of the following options FOURTH statement follows from the FIRST three statement?

11.A) Some hope are fight. No dollar is time. All first are time. All hope are dollar
B) All hope are time. No dollar is time. All dollar is first. Some hope are not first.
C) No first is time. Some first is hope. All hope is dollar. Some dollar are not time.
D) All first is hope. Some hope is time. All time is dollar. Some first is time.
E) None is correct

12.A) All company is graduate. No graduate is grow. Nogrow is pass. No company is pass.
B) Some graduate is pass. All pass is grow. All grow is company. Some graduate is company
C) Some grow is pass. No graduate is pass. All graduate is company. Some grow is not company.
D) All pass is grow. All grow is graduate. Some graduate is company. Some pass is company
E) None is correct

ANSWERS

1.E

2.C

3.D

4.C

5.B

6.C

7.C

8.C

9.D

10.C

11.C

12.B

Bank PO Coaching in Chandigarh