QUIZ 10

QUIZ 6   REASONING

1.What should come next in the following letter series based on English alphabet?

CEA IKG OQM ?

(a) STW (b) WUS   (c) SWU (d) UWS (e) None of these

  1. What should come next in the following letter series?

P Q R S T A B C D E P Q R S A B C D E P Q R S A B C D P Q

(a) R (b) T (c) A (d) B (e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 3-5) : The following questions are based upon the alphabetical series given below :

T J E N U Q A K I O G R M S P B H F D L V C

  1. If ‘OD’ is related to ‘GF’ and ‘EB is related to ‘NP’ in a certain way, to which of the following is ‘AL’ related to, following the same pattern?

(a) KD (b) QV (c) KL (d) KV (e) DQ

  1. What will come in place of question mark (?) in the following series based on the above alphabetical series?

TE JU NK ? GH

(a) IS (b) IR (c) AG (d) AR (e) AM

  1. If in a certain code ‘GRIM’ is coded as ‘RMOS’ and ‘DUSK’ is coded as ‘LQPI’ how will ‘STOP’ be coded in the same code language?

(a) MJIS (b) PJGB (c) JPJIS (d) MJGB (e) PGJB

  1. What should come in place of question mark (?) in the following series?

AC E G IK MO ?

(a) PR (b) QS (c) OR (d) PS (e) None of these

  1. What should come in place of the question mark (?) in the following letter series based on the English alphabetical order?

BE G J LO QT ?

(a) UX (b) VY (c) SV (d) RU (e) WZ

  1. What should come next in the number series given below?

1 1 2 1 2 3 1 2 3 4 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6

 (a) 5 (b) 2 (c) 8 (d) 1 (e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 9-11) : The following questions are based upon the alphabetical series given below:

M J L I T Q S R K U F H C B D E A V P O G N

  1. What will come in place of question (?) mark in the following series based on the above alphabetical series?

N PO BDE ?

(a) UKR (b) SRKU (c) RKUF (d) QSRK (e) FUK

  1. If in a certain code ‘BIND’ is coded as ‘CLGB’ and ‘HELD’ is coded as ‘FDJB’ based on the series given above, how will FORK’ be coded in the same code language?

(a) HGKU (b) UPKR (c) KPSR (d) UPSR (e) UGSR

  1. ‘HC’ is related to ‘KQ’ in a certain way. Similarly ‘OG’ is related to ‘AB’ in the same way. To which of the ollowing is ‘RK’ related to following the same pattern?

(a) TJ (b) SI (c) TI (d) HD (e) IM

12. Which of the following will come next in the following series?

0 9 0 1 9 0 1 2 9 0 1 2 3 9 0 1 2 3 4 9 0 1 2 3 4 5 9 0 1 2 3 4 5

 (a) 0 (b) 6(c) 9 (d) 7(e) 4

  1. In the following sequence or instructions, 1 stands for Run,2 stands for Stop, 3 stands for Go, 4 stands for Sit and 5 stands for Wait. If the sequence is continued, which instruction will come next?

4 4 5 4 5 3 4 5 3 1 4 5 3 1 2 4 5 4 5 3 4 5 3

(a) Wait (b) Sit (c) Stop (d) Run (e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 14-15) : The following questions are based on the alphabetical series given below :

C L R T B Q S M A P D I N F J K G Y X

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(a) LBT (b) SPA (c) IJF (d) PID (e) BMS

  1. If ‘CT’ is related to ‘RQ’ and ‘AI’ is related to ‘DF’ in a certain way, to which of the following is ‘SP’ related to, following the same pattern?

(a) MD (b) DN (c) AD (d) AI (e) DF

 

ANSWERS

1.d    2.a    3.a      4.d     5.b      6.b       7.b      8.e       9.b       10.d      11.a       12.b       13.d       14.d      15.d.