QUIZ 7

QUIZ 7

1.The gas usually filled in the electric bulb is

  1. nitrogen
  2. hydrogen
  3. carbon dioxide
  4. oxygen

 

  1. Washing soda is ?

 

  1. sodium sulphite
  2. sodium bicarbonate
  3. sodiun carbonate
  4. sodium biosulphite

 

  1. Who among the following attended all the Three Round Table

Conferences?

(a) B. R. Ambedkar 

(b) Mahatma Gandhi 

(c) Mohammad Ali Jinnah

(d) Subhash Chandra Bose

 

  1. Who was the first Governor General was of free India?

(a) C. Rajagopalachari 

(b) Rajendra Prasad 

(c) Lord Mountbatten

(d) SardarVallabhbhai Patel

 

 

  1. Which of the following is known as the soul of the Constitution?

 

(a) Fundamental Rights

(b) Directive Principle of State Policy

(c) The Preamble 

(d) Right to Constitutional Remedies

 

  1. Which of the following is known as the conscience of the Constitution?

(a) Right to freedom of religion 

(b) Directive Principles of State Policy

(c) Right against discrimination 

(d) Right to Constitutional Remedies

 

  1. The famous physician, Jivaka was associated with the court of__________.

(a) Bimbisara 

(b) Kanishka 

(c) Prasenajeta

(d) Bindusara

 

  1. Where is economic planning included in the Constitution of India?

(a) State List 

(b) Union List 

(c) Concurrent List 

(d) Residuary List

 

9.Who among the following is the Chairman of the Planning Commission?
(a)President
(b)Prime Minister
(c)Finance Minister
(d)Governor of RBI

 

  1. Where is Chilka lake located?
    (a)West Bengal
    (b)Kearala
    (c)Orissa
    (d)Tamil Nadu

11.What is the minimum age required for election to RajyaSabha?
(a)18 years
(b)25 years
(c)30 years
(d)35 years
12.Rabindranath Tagore gave up his knighthood in response to
(a)Partition of Bengal
(b)Press Act of 1910
(c)Jallianwala Bagh Massacre
(d)Salt Laws

  1. ___________was the Chief Guest on the occasion of Republic Day, 2015?
    (a)Barack Obama 

(b)Angela Merkel
(c)Nicholas Sarkozy
(d)SusiloBambangYudhoyono
14.Ashoka had diplomatic relations with Ptolemy Philadelphus, who was the ruler of_____________.
(a)Cyrene
(b)Egypt
(c)Macedonia
(d)Syria

 

  1. Which of the following are the imaginary lines joining places of same height at equal intervals?

(a) Hachures 

(b) Contours 

(c) Spot-heights

(d) Isomers

 

  1. ___________is not an official language of the United Nations?

(a) Chinese 

(b) French 

(c) German 

(d) Arabic

 Answer Key:

1.A    2. C   3.A   4. C    5. D    6. B    7. A    8. C     9. B     10.C    11. C   12.C    13.A      14.B     15.B    16.C .